Askø Strandvig Grundejerforening og Askø Strandvig Vandværk
Ny fritidshusejer?

Er du - eller overvejer du at blive - ny fritidshusejer i Askø Strandvig Grundejerforening?

Så er det her du finder en liste over de emner, det er godt at vide noget om. 

Velkommen! 

**********

► Hvor ligger Askø - og hvor ligger Grundejerforeningen?

Askø ligger i Smålandsfarvandet nord for Lolland, og er forbundet til Lilleø via en dæmning. Askø udgør sammen med Fejø og Femø tre attraktive muligheder for investering i et fritidshus.
Askø Strandvig Grundejerforening ligger på den nordlige del af Askø umiddelbart op af en god badestrand med dejlig badebro.
Find vej

 Hvor mange bor der på Askø og Lilleø?

Askø og Lilleø er som mange andre småøer desværre ramt af faldende befolkningstal. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser en befolkningstilbagegang til nu 37 fastboende personer i 2020 (46 i 2016, 44 i 2013, red.).  
De mange fritidshusejere er derfor et stort aktiv i det daglige liv. 

► Hvor mange fritidshuse er der på Askø?

Der er cirka 250 fritidshuse og -grunde på Askø. Fritidshusejerne udgør derfor en stor andel af den samlede "befolkning" på Askø og Lilleø.

► Hvad med vand og spildevand?

Askø Vandværk forsyner både fastboende og fritidshusejere på hele Askø. Det er et lille, velfungerende vandværk, som du kan læse mere om her
Askø Strandvig Grundejerforening har et rensningsanlæg tilknyttet, som netop i 2011 er blevet færdigrenoveret til en pris på cirka 1,5 mio., så det lever op til de nyeste regler på området. Du kan læse mere om rensningsanlægget her

► Hvad koster det om året at være med i ASG, og hvad får jeg for pengene?

Medlemsskab af Askø Strandvig Grundejerforening er tvungen.
Priserne kan du finde her

Inkluderet i kontingentet er medlemsskab af butiksforeningen til støtte og bevarelse af en købmandshandel på Askø til glæde for alle. Ligeledes får du fire medlemsblade om året tilsendt med posten, og selvfølgelig stemmeret til den årlige, ordinære generalforsamling.

► Hvor kan jeg handle ind?

Askø Købmandshandel ligger midt i Askø by. Købmanden har haft et omtumlet liv, da det er svært at drive butik på så lille et befolkningsgrundlag, som der er tale om på Askø og Lilleø. Da den sidste private købmand derfor lukkede og slukkede, greb en gruppe af aktive fastboende og fritidshusejere ind og dannede Andelsforeningen "Askø Købmandshandel" i 2011. Formålet var at drive en bæredygtig butik baseret på den gamle andelstanke med andelsbeviser. Beviserne blev brugt til at starte butikken op igen, indkøbe varelager, mv. Butikken er drevet på frivilligt, ulønnet arbejdskraft, og har på trods af dette åbent flere timer om dagen de fleste af ugens dage. Vareudvalget er stort, og det koster ikke stort mere at handle her end på fastlandet, da tanken er, at "vi ikke skal tjene på os selv". 
Det er stadig muligt at købe andelsbeviser, og åbningstider, mv. kan løbende tjekkes her

► Hvor kan jeg komme af med mit affald?

REFA kommer og tømmer din skraldespand på din matrikel. Du kan læse mere om dette her. Derudover har Askø en containerplads beliggende på Sundsørevej. Den er ubemandet, men har til gengæld døgnåbent. Farligt affald og hårde hvidevarer er ikke tilladt, men almindeligt husholdningsaffald, grenaffald, mv. er velkommen på Askø containerplads. 
Du kan læse mere om Askø containerplads her

► Er der en kirke?

Askø kirke er bygget i starten af 1200-tallet, og er speciel pga. sin runde kirkegård. Kirken er viet til sømændenes skytshelgen Sct. Nicolaus. I Askøs gamle præstegård er der indrettet et lille lokalhistorisk museum om Askø, som du kan få mere at vide om her

► Er der et foreningsliv?

Selvom Askø og Lilleø ikke har mange beboere, så er der mange interesser samlet. Du kan se en liste over foreninger her

► Hvad laver man på Askø?

Askø har ikke diskotek, kro eller et pulserende natteliv. Der er til gengæld masser af natur, dyreliv, rolige omgivelser, rare mennesker og muligheder for udendørs aktiviteter som cykel- eller vandreture, fiskeri og sejlads, bade ved stranden, fuglekiggeri, mv. Dog sørger de forskellige foreninger for masser af arrangementer som fjernundervisning, standerhejsning, grillfest, Skt. Hans-fest, arbejdsdag, mv. Der er masser at deltage i - og mulighed for at trække sig tilbage bagefter.  
Askø og Lilleø er små oaser for såvel den arbejdsramte familie som de personer, der bare gerne vil nyde rolige omgivelser. 

► Er der internet?

JA! Elselskabet SEAS-NVE etablerede fibernet fra december 2014 til første halvår af 2015 i over 130 husstande på Askø og Lilleø. Dette kunne lade sig gøre, fordi SEAS-NVE alligevel skulle etablere et helt nyt el-net på Askø samtidig med, at der skulle lægges nyt søkabel. Derfor har Askø nu, som den kun anden ø i hele Danmark, fibernet etableteret. I samme anledning er Askø/Lilleø Bredbåndsforening blevet oprettet.
Fibernettet muliggør derfor ultrahurtigt internet, TV og telefoni i samme ombæring, og SEAS-NVE/Fibia lavede i samme ombæring en "sommerhus-pakke", så man for et gebyr kan lukke sin forbindelse i vinterhalvåret, hvis man ikke er der. Læs mere om Fibia her
På sigt arbejdes der også for at få en sendemast tættere på Askø, som muliggør hurtigt mobilt 4G-internet.

► Har børnene nogle at lege med?

Der er p.t. ikke børn blandt de fastboende på Askø og Lilleø. Men blandt fritidshusejerne er der et væld af børn, primært i sommerhalvåret. Grundet de attraktive huspriser på Askø er det muligt for også børnefamilier at investere i et fritidshus, ligesom mange ældre fritidshusejere også nyder at have børnebørn på besøg - og det kan ses i området om sommeren. Børnene vil med garanti nemt kunne finde jævnaldrende at lege med, og det naturlige sted at mødes er selvfølgelig på badestrand, hos købmanden og så den spritny legeplads på Askø, der blev etableret ved udgangen af 2014 efter ønske fra mange børnefamilier.Du kan læse mere her

► Hvad hvis nogen bliver syge eller kommer til skade, når der er langt til sygehuset?

Askø har et netværk af 112-akuthjælpere tilknyttet, som rykker ud indtil ambulance, akutbil eller lægehelikopter kan være fremme. Ligeledes ligger Askøfærgen i Askø havn om natten med færgefolk i umiddelbar nærhed, sådan at den syge eller tilskadekomne hurtigt kan sejles til Bandholm til en ventende ambulance. Man er derfor ikke ringere stillet, fordi man bliver syg eller kommer til skade på Askø eller Lilleø. Akuthjælperne kan bl.a. give ilt, livreddende medicin, hjertemassage samt bruge hjertestarter. 112-akuthjælperne har tidligere været i aktion med lykkeligt udfald. Derudover har vi hjertestartere på øen - læs mere om det her.

► Hvor kan jeg købe et fritidshus? 

Hvis du tager færgen til Askø og kører rundt på området, vil du nemt kunne finde de fritidshuse, der er skiltet med "Til salg". Nogle sælger privat, og disse huse vil du derfor kun kunne finde, hvis de har skiltet med det på en privat hjemmeside, eller ved et regelret besøg i området. 
De fleste sælger dog igennem en ejendomsmægler, og så har du mulighed for at søge her - eller via de andre veje du kender.

► Hvad hvis jeg gerne vil flytte permanent til Askø?

Så skal du være hjerteligt velkommen! Hvis du mere er på udkig efter en permanent bolig frem for et fritidshus, så er det værd at tage kontakt til Beboerforeningen, som kan hjælpe dig med at fortælle om foreningens arbejde, det daglige liv som fastboende, erhvervslivets muligheder, hvem du kan få som nabo, mv. Du kan også finde meget mere information på BlivØbo.nu

► Historien om Kirkevigen

Askø Strandvig Grundejerforening ligger på Kirkevigen, som engang var havbund. Dét og meget mere kan du læse om i et dokument på hjemmesiden Det Tabte Land [PDF] v/ forfatter Kjeld Hansen